Tränarna tipsar

Tennisväska

Utrustning som ni spelare ska ha med er inför varje träningspass eller match

 • Vattenflaska
 • Skor (både inne och ute under sommarhalvåret)
 • Tennisrack (gärna ett extra)
 • Tennisbollar
 • Hopprep
 • Handduk

Det är också bra om du kompletterar din väska med:

 • Gummiband
 • Frukt
 • Första hjälpen väska
 • Ombyteskläder
 • Foam Roller
 • Grepplindor
 • Senrulle

Vår Sponsor

House Of Bontin

House of Bontin är ett familjeföretag med säte i Saltsjö-Boo och med en stor passion för sport och i synnerhet tennis & padel! 

House of Bontin erbjuder därför smarta produkter för alla tennis & padelspelare, oavsett nivå. Verktyg som passar för nybörjare, medel, och avancerade spelare. Våra revolutionerande produkter som TopspinPro, ServeMaster, Tennis Pointer, Gripfixer, Tennisbuilder GripGuide är alla skapade av tennis & padelspelare med stor insyn och erfarenhet av utmaningarna inom sporten. House of Bontin erbjuder endast det som garanterat ger ett utvecklande resultat!

"Improving performance is a journey. Small changes can often leads to big gains." Addy Osmani

Läs mer

Träna

Hemma

Vårt bästa tips är att ta med det som görs på träningarna under veckan och träna hemma. Är det serve som är temat kan 50st uppkast vara en grym övning, har du en garageport eller ett plank nära hemma kanske du kan köra med en tennisboll eller skumboll och träna dina grundslag eller kanske kan du hitta en tenniskompis att lira lite med på banorna även på helger eller lov?

Det behöver inte vara svårt, bara ut och kör. Men vill du ha bra tips just för dig, prata med din tränare så får du några individuella tips med dig hem!

Välj rätt racket

 

En grundtanke är att du skall välja en racket som passar din spelstil samt spelnivå. Detta kan låta självklart men väldigt många köper en racket som är för avancerad. 

Vilken rambredd passar dig?

Rambredd, eller ramprofil, har stor påverkan på en tennisrackets spelegenskaper. En smal rambredd betyder att racketen är kontrollorienterad och att den har en relativt liten sweetspot. Dessa modeller passar oftast duktiga spelare som genererar mycket fart själva i svingen och som har en mycket fin bollträff. Då kontroll och fart är två motpoler genererar dessa tennisracketar begränsad fart själva. En smal ramprofil har ofta en större flexibilitet (lägre ra-värde) vilket gör att racketen inte svarar lika snabbt vid bollträff. Med detta sagt betyder det att en tennisracket men tjockare ramprofil erbjuder mer access till fart och gör att spelaren inte behöver generera all fart själv. Dessa tennisracketar har oftast också en större sweetspot och är mer lättspelade vilket passar motionären väl.

Strängningsmönstrets påverkan

När det gäller strängningsmönster ger en tätare strängning av racketen mer kontroll vilket gör att detta oftast används till racketar med smal rambredd. Ett glesare strängningsmönster ger ett racket som lättare genererar hög hastighet på bollen. Självklart kan man laborera med dessa egenskaper och ge en racket med smal rambredd ett glesare strängningsmönster. Racketens strängningsmönster går ej att ändra på vid omsträngning. Vanliga mönster är ex. 16x19 och 18x20.

Träffyta

Rackethuvudets storlek (träffyta) är idag oftast mellan 95-105 sq. inch där de racketar med mindre träffyta oftast också har en mindre s.k. sweetspot (den del av träffytan som ger en ren bollträff) vilket gör dem mer svårspelade. Å andra sidan får du med en perfekt bollträff ut mer av en racket med liten ”sweetspot”. Du måste därmed göra en avvägning efter spelförmåga samt väga in tennisracketens övriga egenskaper vid val av träffyta.

Vikt

Racketens vikt brukar ligga mellan 275 – 325 gram där utvecklingen gjort att tennisracketarna idag är lättare och mer lättmanövrerade än tidigare utan att tumma allt för mycket på fartegenskaperna. En racket som är tyngre upplevs ofta stabilare och tryggare vid bollträffen. I denna kategori handlar det  mer om vilka egenskaper man söker än om spelnivå. Det finns idag lätta tennisracketar som genererar fart och vise versa.

Greppstorlek är viktigt

Att välja rätt greppstorlek är ytterst viktigt vilket tyvärr ofta blir försummat. Man kan utgå från att herrspelare generellt använder grepp 3 (4 3/8) samt att damspelare använder grepp 2 (4 1/4). Detta är dock endast en fingervisning och varje spelare skall utgå från sin spelstil, handstorlek etc. Fel val när det gäller greppstorlek påverkar inte bara ditt spel utan kan också leda till s.k. tennisarmbåge.

Se gärna till att testa lite olika racketar innan du köper, och shopen i Söndrumshallen hjälper gärna till. Du kan också fråga dina tränare om vad de tror kan passa just dig.